İftar Menüsü

BU GÜN iFTAR MENÜSÜNDE oğmaç çorbası, içli köfte, közde yoğurtlu patlıcan ve künefe var. İşte tarifler;


Oğmaç Çorbası (KARABÜK)








Malzemeler


1 su bardağı un
4 çorba kaşığı yoğurt
nane
katıyağ
tuz
kırmızıbiber
su
tuz
kimyon

Hazırlanışı

Un, tuz ve su ile elinize yapışmayacak bir hamur yoğurun ve bundan küçük toplar yapın. 6 su bardağı suyu kaynatıp topları ilave edin ve un kokusu gidene kadar pişirin. Çorba ılınınca, nane ile çırpılmış yoğurdu ilave edin. Birtaşım kaynatın, yağı kırmızıbiberle birlikte kızdırıp, çorbanın üzerine gezdirin.

İçli Köfte






Malzemeler

2 su bardağı ince bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1,5 su bardağı irmik
1 dolu tatlı kaşığı tuz

İçi için

1/2 kilo kıyma
125 gr tereyağı
4 orta boy soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
1 çay kaşığı kimyon

Hazırlanışı

Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın.
Soğanı süresonunda bulgurun üzerine rendeleyin.
Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
İyice yoğurun. Malzeme iyice özleşince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra yoğurun.
Kıymayı margarinle kavurun. Pişince soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.
Kıyma soğuduktan sonra, bulgurlu harçdancevizden biraz daha büyük parçalar alın ve işaret parmağı ile içini oyun ve iyice incelterek oyun. Kıymalı harçdan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.
Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin. Tuzunuda katıp köfteleri atın. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın. Üstüste gelmesin. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...
Közde Yoğurtlu Patlıcan







Malzemeler


4 Adet patlıcan
yarım kase yoğurt
2 diş sarımsak
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
pul biber, karabiber
tuz


Hazırlanışı


4 patlıcanı közleyin. Dikkatlice soyun kabuklarını.
Çatalla iyice ezin. Bir tavaya sızma zeytinyağını ve bir diş sarımsağı koyun, ocakta hafif ateşte 1-2 dakika kadar kızardıktan sonra ezdiğiniz patlıcanları, tuz, pul biber ve karabiberle birlikte ilave edin. 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
Servis tabağına alın. Üzerine yarım kase sarmısaklı yoğurt koyun.
Pul biberi de serpin ve servis yapın.

Hatay Künefesi







Malzemeler


200 gr Tel Kadayif
50 gr Tuzsuz Dil Peyniri
4 Çorba Kaşığı Tereyağı

Şerbet için
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
birkaç damla limon suyu


Hazırlanışı
Tereyağından 1,5 çorba kaşığı alıp, ince ince ufalanmış kadayıfları ateşte tereyağıyla yedirerek bir süre karıştırın. Künefeyi pişireceğiniz tepsinin dibini yağlayarak kadayıfların yarısını yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş dil peynirini koyun. En üst kısma yeniden kadayıf döşeyerek ılık fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Bir yüzü kızaran kadayıfı tekrar yağlanmış tepsiye ters yerleştirerek bu yüzünü de kızartın. İki yüzü kızaran kadayıfı fırından alarak fazla ağdalanmamış soğuk şurubu sıcak künefenin üzerine dökün.
Servise hazır.

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: