
Fıstıklı saray sarması
Malzemesi:
Hazırlanmış olan yufkalar,
600 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
400 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1100 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyup 30x30 cm.’lik kare şeklinde kesin.
İnce oklavayı yufkaların uç tarafına koyun; dört kat yufkanın ucunu oklavanın üzerinden iki parmak kadar aşırtın. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra dört kat yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Oklavayı tekrar yufka istifinin ucuna koyup bir kat daha yufka sarın.
Oklavanın iki ucundan hafifçe bastırıp ruloyu sıkıştırın. Sonra yufka rulosunu iki tarafından hafifçe büzüştürüp tezgâh üzerine sıyırarak oklavadan çıkarın. Aynı işlemi, yufkalar bitene kadar tekrarlayın.
Rulo haline getirdiğiniz yufkaları, tezgâh üstünde, bıçak ile, birer santimetre boyunda dilimleyin.
Dilimleri, kesik taraflar yukarı bakacak şekilde tepsiye dizin. Tepsi içine girebilecek başka bir düz tepsi ile hafifçe bastırarak dilimleri yassılaştırın.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
Tepsiyi 190 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin, 20 dakika daha pişirin.
Fırından çıkarınca, yağı tamamen süzüp, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder